Speelgoed bedienen

Het is op verschillende manieren mogelijk om speelgoed met een computer te bedienen. Op deze pagina laten wij zien wat voor soort speelgoed ook met de ogen bediend kan worden.

 

Tobii I12 met Robosapien

 

Een IR robot besturen met je ogen.

De communicatiehulpmiddelen van Tobii zijn voorzien van een ingebouwde IR-zender. Daarmee kunt u behalve bijvoorbeeld de tv ook infrarood speelgoed aansturen, zoals de Robosapien van WowWee. Door de signalen van de originele afstandsbediening in te leren in de Tobii en een bijpassende paginaset te maken in de Tobii Communicator software, kunnen deze robots met de ogen bediend worden.

 

Digifriends en Furby besturen met je ogen.

Ook Furby en Digifriends (Digibird, Digichick, etc.) zijn te bedienen met de Tobii. De Furby reageert op gesproken commando's, die u kunt inspreken in een paginaset in Tobii Communicator. Daarnaast reageert de Furby op geluidssignalen uit een app.

Hetzelfde geldt voor de Digifriends. De geluidsbestanden van deze apps kunt u kopiëren naar de Tobii en onder een knop plaatsen in Tobii Communicator. De moeder van Tobii-gebruikster Marilou maakte zo een mooie Digibird paginaset en stelde die beschikbaar op PageSetCentral.

Digibird paginaset          Digibird paginaset                    Digibird

 

Een Bluetooth robot besturen met je ogen.

Bedient u ook Windows met uw ogen? Dan kunt u ook Bluetooth robots bedienen, die worden aangestuurd met behulp van een app op een Android telefoon. Door uw telefoon of tablet aan te sluiten aan te sluiten op de Tobii, kunt u deze appgestuurde robots met uw ogen bedienen. Zo kunt u bijvoorbeeld Lego Mindstorms aansturen. En zo bestuurt Lars in het filmpje hieronder het robotballetje Sphero.

NB: Hebt u een uurtje voor Lars? Kijk op www.larsnaarschool.nl.

 

Schakelspeelgoed bedienen met je ogen.

Naast speelgoed dat reageert op infrarood, Bluetooth of geluidssignalen (zie hierboven), kan ook aangepast speelgoed bediend worden met de Tobii. Dit speelgoed wordt normaal gesproken bediend met een schakelaar, maar kan met behulp van een ToyBox ook op de Tobii aangesloten worden. Om het speelgoed te activeren, selecteert de gebruiker dan knoppen op het scherm. In het filmpje hieronder wordt dit gedemonstreerd door Marilou, met haar konijntje, varkentje en bellenblaasmachine.

Een basiskaart voor Tobii Communicator is te downloaden via de onderstaande links. Deze kaart bevat vier knoppen voor het aansturen van de vier uitgangen van de ToyBox. U kunt zelf plaatjes toevoegen, het aantal knoppen wijzigen en het uiterlijk van de kaart aanpassen. Let op: de ToyBox software moet hiervoor geïnstalleerd zijn in de standaard installatiemap. Is de software in een andere map geïnstalleerd, dan zult u de knopacties in Communicator moeten aanpassen.

ToyBox kaart voor Communicator 4
ToyBox kaart voor Communicator 5

Bron: www.marilouwiertz.nl