Tobii I-serie met Gaze Interaction

De Tobii Dynavox I-12+ en I-15+ met Gaze Interaction zijn twee krachtige dynamische communicatiehulpmiddelen met ingebouwde module voor oogbesturing. De camera’s die de oogbewegingen registreren, bevinden zich in het gekantelde gedeelte onder het scherm. De volledige integratie van de module, zonder aansluitpunten of losse kabels, maakt de I-12+ en I-15+ tot twee zeer betrouwbare communicatieapparaten met oogbesturing.

Net als de andere oogbesturingssystemen van Tobii werkt ook de module van de I-12+ en I-15+ zeer eenvoudig en nauwkeurig. Ongecontroleerde bewegingen hebben geen invloed op de werking. Een belangrijke nieuwe functie is de mogelijkheid het hulpmiddel met behulp van de ogen uit de slaapstand te halen en in slaapstand te zetten, door naar een “knop” buiten het scherm te kijken. Dankzij de slaapstand gaan de accu’s extra lang mee en is het apparaat altijd direct klaar voor gebruik.

De meegeleverde Tobii Communicator software legt als het ware een onzichtbaar raster over de knoppen op het scherm, waardoor de gebruiker direct naar de knoppen kan kijken om deze te activeren. Dit vereist veel minder inspanning dan het besturen van de muiscursor. Afhankelijk van wat de gebruiker aankan, kan gewerkt worden met relatief grote knoppen. Wanneer de gebruiker naar een knop kijkt, dan licht deze op. De knop kan vervolgens geselecteerd worden door de blik erop te fixeren ("dwellselectie"), te knipperen, of een schakelaar te gebruiken.

Voor het bedienen van de Windows-omgeving is de I-serie voorzien van de Tobii Gaze Selection software. Hierin worden een vergrotingsfunctie en een speciale menubalk op een handige manier gecombineerd, zodat ook aan het besturen van Windows geen muisaanwijzer meer te pas komt, hetgeen de bediening sterk vereenvoudigt.

De I-12+ heeft een 12 inch scherm en weegt slechts 2,8 kg. De I-15+ heeft een 15 inch scherm en is daarmee geschikt voor gebruikers die meer schermruimte wensen of grotere knoppen nodig hebben.

Meer over de I-12+ en I-15+ kunt u lezen op www.rdgkompagne.nl.