Tobii EyeX

Wij krijgen steeds vaker vragen met betrekking tot de Tobii EyeX. Laat ons in het kort uitleggen wat dit product is en kan, in relatie tot andere oogbesturingsproducten van Tobii.

 

 

Tobii is als ontwikkelaar actief op 3 terreinen:

Tobii Pro
Eye tracking technologie, die het mogelijk maakt zeer minutieus oogbewegingen te vast te leggen. Deze technologie wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden (o.a. binnen de psychologie en marketing). Een vereenvoudigde versie is beschikbaar voor therapeuten onder de naam Gaze Viewer.

Meer informatie: http://www.tobiipro.com

Tobii Dynavox
Bekend van de PCEye Go, de PCEye Explore, de I12 en de I15. Deze modules zijn bedoeld voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen en maken het mogelijk om de volledige computer (of communicatiehulpmiddel) met alleen de ogen te bedienen.

Tobii EyeX
Dit is een module die bedoeld is als aanvulling op reguliere computerbedieningen, om de computerervaring te verbeteren. De EyeX is dus niet bedoeld om de volledige besturing over te nemen en hoeft daarom minder exact de blikrichting te kunnen bepalen. Ten opzichte van bijvoorbeeld de PCEye Go heeft de EyeX dan ook maar een beperkte functionaliteit en een minder nauwkeurige werking.

De EyeX kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de muiscursor altijd direct midden in je gezichtsveld verschijnt zodra je na inactiviteit weer naar het scherm kijkt, zodat je direct met de handmuis verder kunt bewegen. Ook kan de EyeX ervoor zorgen dat de computer in- en uit de slaapstand gaat op basis van registratie van de ogen.

Maar het spectaculairste is wat de EyeX kan toevoegen aan de ervaring van gamers. Er worden al druk games ontwikkeld die de EyeX ondersteunen. Deze hebben o.a. de volgende functies.

Infinite screen: Kijk rond in 3D-games en het beeld draait met je blik mee. Je kunt vrij rondkijken en het landschap verkennen, alsof je je echt in de omgeving bevindt. Het beeld lijkt nooit te eindigen. De spelcamera volgt je ogen en je hebt voor rondkijken dus geen muis meer nodig. Dit zorgt voor een zeer natuurlijke spelervaring.

Pause/Play: Als je wegkijkt van het scherm, pauzeert het spel. Kijk je weer terug, dan gaat het automatisch verder.

Scope: Richt zoals je in het echt zou doen. Sluit je bijvoorbeeld één oog, dan zal het beeld van je geweer verschijnen waar je kijkt. Ook bij het gebruik van een vergrootglas in een spel, zal het beeld je ogen volgen.

Natural targeting: Schiet waar je kijkt, of selecteer items door ernaar te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld, terwijl je rechtuit blijft rennen, naar rechts kijken om dingen op te rapen, weg te blazen of te gooien.

Response to eye contact: Ook kan de gameplay zich aanpassen aan waar je kijkt, hetgeen zorgt voor een extra spannende sfeer. Je kunt acties uitlokken door te kijken en dingen kunnen op precies het juiste moment gebeuren. Objecten verschijnen of verdwijnen wanneer je hun kant op kijkt, monsters vallen aan als je naar ze kijkt, rennen weg, of worden juist rustig als je ze recht in de ogen kijkt.

Immersive sound: Je kijkrichting kan ook het geluid beïnvloeden om je te helpen beslissingen te nemen in het spel. Kijk je bijvoorbeeld weg van het veilige pad, dan kan een onheilspellend geluid je vertellen dat je niet die kant op moet. Of geluiden klinken duidelijker als je de kant opkijkt waar het geluid vandaan komt.

Hands free: Sommige spellen kunnen volledig handenvrij gespeeld worden.

Analyzer: Het is ook mogelijk opnames van je blik te maken tijdens het gamen, om later terug te kijken en inzicht te krijgen in wat je goed doet en wat je volgende keer anders moet doen om betere resultaten te behalen.

 

In de meeste games heb je dus voor het voortbewegen, springen, schieten en andere functies nog steeds een muis, toetsenbord of joystick nodig. De EyeX is dus geen vervanger voor, maar een aanvulling op reguliere bedieningen.

Meer informatie: http://www.tobii.com/xperience